Et gyldent øyeblikk … som glapp

Søren. Søren søren søren.

Situasjonsbeskrivelse: vi har kjemi1-time. Vi oppsummerer til prøve torsdag, som skal være i 5 kapitler. Det er mye teori, formler, utregninger, i det hele tatt en del å holde styr på. Utfordringen er å se det store bildet. Noe elevene er et stykke unna – og det er egentlig helt ok på dette stadiet. Håper de er nærmere til sommeren.
Bindinger er f.eks. en kryptisk liten sak. Vi har forskjellige typer, og vi har nå egentlig lært hvordan vi skal finne ut hva som er hva. Jeg tegner og forteller, om metaller og ikke-metaller, ionebindinger, fleratomige ioner og kovalente bindinger. Mer spesifikt går vi inn på bindingene i Ca(OH)2, som har både kovalent binding (O-H) og ionebinding (Ca2+ – OH). En elev sitter og grunner på dette litt og kommer med følgende utsagn (ikke ordrett): «Men hvis de to har en minus og den har to plussladninger, da opphever de jo hverandre, liksom». Helt riktig!

Og så er det jeg i min mangelfulle erfaring ikke helt klarer å formidle eleven hva som er poenget. Det er nemlig en god innsikt hun viser. Men hun vet ikke hva hun har innsikt i… og jeg klarer ikke å forklare det.

Søren.

Reklamer

4 kommentarer (+add yours?)

 1. dhenriks
  des 09, 2008 @ 15:17:52

  Så er det å få det enkelt nok… Hun ser at det er utlikning av fortegnene, overført fra matematikk forståelse?, og poenget er at det er som hemper og knagger, I Ca(OH)2 er det like mange knagger som hemper 😉 og dermed opptrer molekylet nøytralt selv om det er bestående av objekter med ladninger, Ioner (også komplekse) vil derfor virke på andre stoffer med ladning fordi det er over/underskudd av hemper eller knagger. Hmmm.

 2. Guttorm
  des 09, 2008 @ 20:40:08

  htmlkode til
  heva skrift og senka skrift

  skrift
  skrift
  (uten alle mellomrom)

 3. Guttorm
  des 09, 2008 @ 20:40:55

  All koding vart sjølvsagt fjerna.. Uansett: http://www.htmlcodetutorial.com/_SUB.html

 4. Kjemikeren
  des 09, 2008 @ 21:59:18

  Ooh. Takkogtakk. Lærte en god del html en gang, men har fortrengt det meste. Tekst fikset 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: