1 år som eKoordinator

Det vil si i praksis har det vært en del mindre… gikk en stund i høst før jeg søkte og fikk funksjonen, og enda er det nesten 2 mnd igjen av skoleåret.

Innlegget her er inspirert av Tor Espens oppsummering av året – det ble litt langt for en kommentar. Jeg har tenkt litt på et sånt innlegg, ikke som en oppsummering, men mer som en «hvor er jeg nå?»-sak. Men jeg synes det er vanskelig å skrive om denne delen av jobben min på nett, det er ting jeg gjerne skulle diskutert åpent, forhørt meg hvordan det er på andre skoler (ikke bare skolene som har bloggende åpne eKoordinatorer, men alle de andre), involvert ledelse og fylkesledelse i å enes om regler, ressurser og oppgaver. Men jeg føler at jeg da beveger meg over grensen for hva det er greit å lufte åpent og offentlig.

Når jeg leser Tor Espens innlegg ser jeg at det mye å kjenne seg igjen i, og en del forskjeller. Jeg har heller ikke fått gjort på langt nær det jeg gjerne skulle ha gjort. Men jeg føler ikke at jeg blir «brukt». Tvert i mot synes jeg at jeg blir brukt alt for lite. Jeg tror ikke egentlig jeg har brukt den ressursen jeg har, og jeg har bare 10% som eKoordinator (+ 5% som superbruker og 5% som IKT-medarbeider – rest etter SIKT-prosjektet). På den annen side synes jeg det er vanskelig å vite hva jeg skal telle med og ikke. I det hele tatt synes jeg det er veldig vanskelig som lærer, det er mange gråsoner og få klare regler og grenser.

Hva HAR jeg fått gjort i år, da?

 • Holdt kurs i vurderingsmodulen i SkoleArena
 • Holdt forskjellige kurs i It’s Learning
 • Revidert IKT-planen slik at den nå er kort og passer mer inn som en del av en stor virksomhetsplan (i samarbeid med IKT-gruppe)
 • Hjulpet de kolleger som har kommet og spurt – selv om de er få
 • Holdt noen en-til-en-kurs for et par-tre nyansatte
 • Deltatt på eKoordinatorsamlinger, både i HFK og region vest
 • Deltatt på It’s Learnings brukerkonferanse (med hvilken rolle?)
 • Deltatt på Dei gode døma (med hvilken rolle?)
 • Opprettet et «Digital kompetanse»-fag på It’s Learning for lærerne, og lagt inn en del bruksanvisinger til forskjellige programmer
 • Utforsket Vista, Office2007 og en hendig tablet-pc
 • Lest MASSE på nett om IKT i undervisning, og føler meg sånn sett veldig oppdatert

Hva skulle jeg gjerne fått gjort?

 • Fått igang et skikkelig kursprogram – et viktig mål er å heve minimumskompetansen til både lærere og elever.
 • Fått i gang en delingsarena. Da snakker jeg ikke om et nettsted, men en kultur for diskusjon av undervisning og bruk av IKT. Det å kunne sette seg ned og snakke om opplegg eller ideer uten at det hele tiden ender med lufting av frustrasjoner.
 • Som Tor Espen har jeg et problem i at møtetiden er fyllt med klasselærerråd, avdelingsmøter og fellesmøter, jeg skulle heller gjerne hatt en fast møtetid, men synes det er et problem at jeg da blir utilgjengelig for de som har undervisning i den tiden.
 • Lagt inn mange flere bruksanvisninger på It’s Learning-faget jeg opprettet
 • Fått snakket mer med ALLE lærerne på skolen. Jeg har god kontakt og dialog med de jeg deler arbeidsrom med (halvparten av realistene), en ut over det er det heller tynt. Men jeg aner helt ærlig ikke hva de bruker pc-er til på språk og samfunnsfag, for eksempel…
 • Fått utnyttet tablet-pc-en så mye at jeg virkelig kan si noe om den i lærerjobben
 • Brukt IKT så mye i undervisningen min (da snakker jeg om endrete metoder) at jeg føler at jeg kan bidra med noe…

Hva synes jeg egentlig om denne funksjonen? Ikke at det egentlig har så mye å si, men jeg har nå (som vanlig) noen tanker om saken 😉  Hordaland Fylkeskommune (som resten av skolenorge) er midt i en rivende utvikling, og det er lett for at det går litt fort i svingene. Veldig mange lærere føler at det har gått for fort, at f.eks. pc-er har blitt «pushet» ut i skolen før både systemet, lærerne og elevene var klare for det. Jeg synes ikke nødvendigvis det, men det ble en ekstrem fokus på utstyr noen år, en fokus som nå endelig er i ferd med å snu til pedagogisk bruk, derav eKoordinatorfunksjonen. Innføringen av denne funksjonen (en eKoordinator per skole) har gått litt som med pc-ene: man har pålagt skolene å opprette en slik funksjon før rammeverket rundt (arbeidsoppgaver, funksjonstillegg, ressurs osv) var på plass. Først i februar/mars i år var det på plass, og det som står der stemmer bare delvis med det de enkelte skolene valgte å gjøre i høst. Hvordan dette nå «ryddes opp i» er vel også opp til skolene. Men funksjonen som sådan er viktig. Den skal være et bindeledd mellom alt utstyret vi har investert i og pedagogikken. Jeg føler vel egentlig ikke at jeg har oppfylt akkurat det, men jeg er på vei.

Reklamer

2 kommentarer (+add yours?)

 1. Roy Eide
  mai 02, 2009 @ 00:07:47

  Veldig interessant å lese om jobben din som eKoordinator. Ser ut til at du er godt i gang med å utføre de oppgaver som er tiltenkt funksjonen.

  eKoordinator er en ganske ny funksjon, i ikke bare på din skole, men i hele Hordaland. Og så vidt meg bekjent finnes heller ikke tilsvarende «tittel» på noen andre skoler i Norge. Det er naturlig at det tar litt tid før eKoordinatorfunksjonen «setter seg».
  Jeg mener at eKoordinator har en viktig funksjon i dagens skole, og har registrert at også andre Fylkeskommuner vurderer å innføre tilsvarende Pedagogisk Digitalt Støttesystem (PDS) som vi har i Hordaland.

  Lykke til som eKoordinator, og så skal det bli interessant å høre mer om dine arbeidsoppgaver til neste år 😉

  Roy Eide
  ePedagog

 2. Atle Haga
  mai 04, 2009 @ 18:04:16

  Hei
  Leser med interesse det som formidles fra eKoordinatorene i Hordaland og ser at vi har samme formål og samme målgruppe.

  I Sør-Tøndelag er jeg en av fire IKT-spydspisser. Vi har et år nå hatt 20% ressurs hver med formål å fremme pedagogisk bruk av ikt i skolen. I vårt fylke er alle fag representert i et fagnettverk, og siden disse også skal ivareta kompetanseheving er disse nettverkene vår hovedmålgruppe. Vi har nettopp etablert en blogg http://spydspiss.wordpress.com og er igang med planlegging av aktiviteter for neste skoleår.

  Lykke til videre! Jeg skal følge med…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: