Puslespill og ligninger

Vil bare dele en fin time jeg hadde med en klasse i dag.

Tema var ligninger. Egentlig repetisjon fra grunnskolen, men vi kikker nå litt på det for å være sikre på at alle har skjønt prinsippet før vi går løs på formelregning som ofte kan være en liten utfordring. Det å sette inn i formler og ikke ta skrekken av bokstavene kan være en utfordring for noen og enhver.

Jeg har tidligere blogget om puslespill, som er en avveksling jeg absolutt liker å bruke, og som elevene ofte setter pris på. Jeg lager nye i ny og ne, men i dag ville jeg gjøre noe  nytt. Jeg delte elevene inn i par, og ga dem hver sitt blanke puslespill-ark. Et A4-ark med ferdig markerte ruter til å skrive i. Og tema var altså ligninger. I ruten nederst og til høyre på hver «brikke» skulle de skrive en ligning, og i ruten øverst og til venstre et svar av typen x=3. Arket inneholder 9 slike brikker, og kantene fylles ut med svar og ligninger som ikke hører sammen med noe, men som likevel må være såpass relevante at man ikke automatisk identifiserer «kantbrikker».

Da de var ferdige ble puslespillet kontrollregnet av en annen gruppe, slik at vi var sikre på at ligninger og svar stemte overens. Til slutt ble puslespillet klippet opp og stokket før en tredje gruppe fikk i oppgave å legge det.

I løpet av 45 minutter hadde dermed hver elev måttet regne ganske mange ligninger, og flere av dem ble faktisk litt frustrert fordi jeg hadde satt begrensninger på hvor komplisert de fikk lage ligningene.

Jeg har en del ganger lurt litt på om dette lar seg gjøre elektronisk/digitalt – og det gjør det nok. Men samtidig er det noe med å ta på som gjør at jeg nok beholder puslespillene høyst analoge. En kollega foreslo å laminere dem – og kanskje det. En gang. De beste av dem i alle fall. Jeg lager jo en del av dem på pc, selv om det viste seg at MathType inni tekstbokser i Word ga litt hikke. Det er visst grenser for hvor kravstor bruker man kan være…

Bilde hentet fra Flickr, av lumaxart

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: