Quizlet som pugge-hjelp

Nytt innlegg for kjemiårets blogg. Opprinnelig innlegg her.

Det er ikke til å komme bort fra at noe faglig kunnskap, kanskje særlig i realfag, er puggstoff. I en digitalisert verden med åpne nett og pc til alle tenker man kanskje at det er avleggs, fordi all nødvendig informasjon finnes noen få tastetrykk unna. Men slik er det ikke. Ikke helt. JA, man kan finne alt mulig på internett. Men det er to viktige grunner til at man må ha en del basiskunnskap inni hodet:

 1. Tid. Det tar mye mer tid å lete etter hva det nå var He var for noe igjen, enn å huske at det er helium.
 2. Forståelse. Dersom ikke basiskunnskapen («puggstoffet») er på plass, kan man ikke bruke det til å bygge forståelse i faget. Forståelse er omfattende. Det å forstå en kjemisk reaksjon innebærer at man har skjønt hva kjemiske bindinger er. For å forstå det, må man vite hvordan atomet er bygget opp. Dernest må man ha et minimum av kunnskap om balansering, for å kunne finne tallene man trenger i utregninger. Og utregningene må man kunne for å for eksempel avgjøre mengdeforhold i en reaksjon.

Elever som starter med kjemi spør meg ofte om de må pugge periodesystemet. Og jeg forteller dem at nei, det er helt unødvendig. Men likevel er det en del ting som bør sitte. Blant annet de kjemiske symbolene og navn på grunnstoffene. Hvis man må slå opp det hver gang blir det utrolig tidkrevende, og alt for lett å gjøre feil. Atommasser, atomnummer osv derimot, det har vi periodesystemet til – vårt viktigste verktøy i kjemi.

Da Bjørn Helge Græsli var og holdt foredrag for oss på planleggingsdagen før elevene kom, nevnte han Quizlet som et verktøy til gloselæring. Og jeg tenkte umiddelbart at dette var noe for slik puggstoffinnlæring som kjemi kan være.

I dag satte vi ideen ut i livet. Jeg opprettet en konto og en gruppe, og startet et sett med «flashcards» (hva heter egentlig det på norsk?), for å bli litt kjent med verktøyet. En epost til support ga meg svar på at man ikke kan være flere som redigerer samtidig. Så hvordan får man da effektivt lagt inn 100 grunnstoffer? Jo, man lager et samskrivingsnotat på samskrive.ndla.no, og ber hver elev skrive inn 5 symboler + navn, med semikolon mellom. Ett stoff per linje. I løpet av 3-4 minutter har man 100 grunnstoffer med navn og symbol, som så kan kopieres inn til import-vindu på Quizlet.

Vips 🙂

De siste 10 minuttene satt elevene mine og spilte space race med grunnstoffer…

Settet vi laget finner du her. Det er redigert litt etter timen, det skjedde noe i importeringen (tror det var et mellomrom i en linje et sted som skapte trøbbel). Jeg har også redusert til de første 50 grunnstoffene, det er mer enn nok. Skal sortere litt til senere, noen av de vi bruker mye mangler enda, som f.eks. gull.

Reklamer

2 kommentarer (+add yours?)

 1. Kjetil Endresen
  sep 04, 2011 @ 08:18:17

  Basiskunnskapene trengs, men må de «pugges», i vanlig forstand?

  Det at hukommelsen lagrer i assosiasjoner tilsier jo at å pugge en liste med ord ikke er noe optimal måte å lære på uansett hvor viktig stoffet er, siden assosiasjonene blir svært svake.

  Jeg bruker selv Quizlet til å lære språk, så jeg ville ikke si noe spesielt negativt om det – jeg ville bare presisere at å gå tilbake til pugging trenger ikke være det eneste riktige bare fordi vi fortsatt trenger basiskunnskaper. Som du selvsagt nevner i artikkelen, med at quizlet og spacerace kan være bedre læremåter. Hva med litt pugging, litt quiz, litt spill, litt diskusjon, og litt laboratorium? §:o)

 2. Kjemikeren
  sep 04, 2011 @ 19:39:10

  Åja, variasjon må til. Men jeg syntes dette var en artig måte å hjelpe elevene med innlæringen av symbol/navn på 🙂
  Det handler ikke om å gå tilbake til pugging, men å ikke avvise det helt som en av mange måter å lære på.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: