Innføring i Onenote

Dette innlegget er et forsøk på å strukturere og dele det jeg og Tone Hadler-Olsen, som også er ePedagog i Hordaland Fylkeskommune, holdt foredrag om på Rogalandskonferansen 9. april i år.

Vi hadde et todelt innlegg, første del var for å vise frem hva vi bruker OneNote til både for oss selv, i fagsamarbeid og med elever. Den andre delen var ment som en workshop der vi skulle gi en innføring i bruk av programmet, men siden det var få fremmøtte og enda færre med pc/programvare, ble det mer en demonstrasjon.

Det er alt for mye å skrive alt vi snakket om. Jeg kan snakke om dette i 60 minutter uten pause… Men hovedtrekkene:

Hva bruker vi det til for oss selv?

Alt. Jeg har alle mine notater og undervisningsforberedelser der. Også kladd til oppgaver, prøver, utregninger osv.

Hvordan bruker vi det i fagsamarbeid?

Jeg har delt blokk med kolleger når vi underviser samme fag. Vi er i stor grad parallellagt på timeplan. Men samarbeid er personavhengig, og det varierer fra fag til fag og fra år til år hvor mye det blir brukt. På grunn av delingen kan vi få til et tett planleggings-samarbeid uten å sitte sammen i møter, og vi har tidvis brukt gjøremåls-bokser for å fordele oppgaver, slik at vi enkelt ser når resten av gruppen har gjort det vi ble enige om. Vi kan også enkelt dele notater, filer, regne gjennom prøver, kommentere oppgaver osv uten nødvendigvis å møtes og gjøre ting samtidig.

Hvordan bruker vi det med elever?

Både jeg og Tone har delt OneNote-blokker med elever. Vi bruker det litt forskjellig, hun som kontaktlærer og i samarbeid med de andre lærerne i tillegg til faglige ting, jeg har i år hatt et prosjekt gående i kjemi2 der jeg deler blokk med hver elev og eleven gjør alt sitt arbeid der, også rapporter og prøver (med hjelpemidler). Det betyr at vi kan kommentere elevenes arbeid underveis, gjøre alle vurderinger der, og også se notatene deres og oppgavene. Det varierer hvor mye jeg går inn og faktisk sjekker og kommenterer, men det åpner muligheter.

OneNote kan også brukes som en erstatning for et presentasjonsverktøy som Powerpoint, og man kan lage ferdige undervisningopplegg som kan deles med elevene, som de bare setter inn i sin OneNote-blokk. Kun fantasien setter grenser her.

Men hva ER det egentlig?

Tja, si det. Det er et svært avansert notatverktøy. Det er det beste jeg kan si. Det er ikke en tekstbehandler. Det er ikke et presentasjonsverktøy. Det er et alt-mulig-verktøy. Du kan skrive tekst, formler, regne, sette inn bilder, lenker, tabeller (IKKE regneark-tabeller, vel å merke), kopi av filer, utskrift av filer, markere, lage lister, bruke håndskrift dersom du har tablet-pc, du kan oversette, i det hele tatt… Den store fordelen fra tekstbehandlere som Word er at du står fritt til å plassere elementer hvor du vil. Det er ikke bundet på et «ark». Du kan eksportere innhold til Word eller .pdf dersom du ønsker å dele ut til noen som ikke har OneNote. Vær da oppmerksom på at ved eksport til Word kan det se litt snodig ut dersom du har mange elementer spredt på siden.

Heldigvis er det andre som har laget noen fine videoer som viser mye av det du kan gjøre, du finner en innholdsrik oversikt her: http://dataskole.wordpress.com/fellesfag/ringperm/

Det som mangler der er formelverktøyet, som for meg er et svært viktig verktøy. Det har jeg laget en innføringsvideo om, og en som forklarer hvordan du legger til egne snarveier/kommandoer.

 

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: